DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Napkollektorok

Napkollektor: A napkollektor rendszer a napenergia hasznosításának elvén működik, a napenergia segítségével a napkollektoros rendszerben lévő vizet melegíti fel. Vannak olyan napkollektor rendszerek, amelyek csak használati melegvíz előállítására alkalmasak, de vannak olyan magas technológiát képviselő napkollektor rendszerek, amelyek a felmelegített vízzel nagymértékben a fűtésre is rásegítenek azon kívül, hogy az esetleges medence fűtését is biztosítják.

A napkollektor rendszernek milyen főbb elemei vannak? A napkollektor rendszer fő elemei: maga a napkollektor, melegvíz tároló tartály, tágulási tartály, szolár vezérlés, keringető szivattyú, hőmérséklet-érzékelők, keverő szelepek, egyéb kisebb kiegészítők.

Milyen a hatásfoka a napkollektoros rendszernek? A különböző napkollektor rendszerek hatásfokáról, a hatásfok kiszámításának módjáról külön cikket lehetne készíteni, mert a napkollektor hatásfoka függ a napkollektorok fajtáitól, és a különböző külső körülményektől. Vákuumcsöves napkollektorok hatásfoka általában télen-nyáron: 70-80%. A síkkollektorok hatásfoka lényegesen alacsonyabb, különösen, ha egy éves viszonylatban nézzük: nyáron, merőleges besugárzásnál: 60-70%, ferde besugárzásnál: 30-50%, télen: 5-10%

Működnek-e a napkollektorok akkor is, ha nem süt a nap? A napkollektorok a napsugárzás energiáját hasznosítják, ezért pillanatnyi teljesítményük arányos a napsugárzás erősségével. A jó minőségű szelektív napkollektorok a gyenge, szórt sugárzás esetén is képesek működni, de mivel ilyenkor a sugárzás is gyengébb, ezért természetesen a kollektorok teljesítménye is alacsonyabb, mint derült, napos idő esetén. Ha csak világos van, de nem lehet megállapítani, hogy a felhők mögött hol van a Nap, akkor a napsugárzás általában már olyan alacsony, hogy azt a legjobb napkollektor sem képes hasznosítani. Ilyenkor a hiba nem a kollektorban, hanem az időjárásban van.

Hogyan kell kiszámolni mennyi, és milyen napkollektor rendszerre van szüksége egy családnak? Egy személy=körülbelül 30 liter melegvíz igény/ nap

Napkollektoros fűtés esetén minden 10m2 alapterületű fűtendő terület után minimálisan 1-1.5 m2 napkollektor felület szükséges ideális esetben.