DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

LED-es világítás

Miért és mire jó a LED-es világítás? A led világítástechnika által jelentős energia megtakarítást lehet elérni. A ledes világító testek sokkal hosszabb ideig üzemelnek (szemben a hagyományos izzókkal). Világítástechnikai testek, akár 5-10 éves távlatban is lehet gondolkodni. Nem vibrál a fény, nem rontja el a szemet. Nincs bemelegedési idő, azonnal felkapcsolható. Környezetbarát a technológia, a ledes izzók nem bocsátanak ki szén-dioxidot.

LED-es izzók vásárlása Könnyű lenne azt mondani, hogy ott ahol a legolcsóbb, de ez nem lenne igaz. A legolcsóbb árakat az ebay-től kezdve a különböző külföldi (távol-keleti) webáruházakban lehet megtalálni, de nagyon fontos tudni, hogy az ottani kínálat túlnyomórészt gyenge minőségű, rövidebb élettartamú, megbízhatatlan termék. Ezek könnyen okozhatnak akár végzetes balesetet is például egy zárlat esetében, vagy pl. a lakásban is okozhatnak tüzet. LED izzót mindenképpen érdemes megbízható, ismert gyártótól vásárolni, aki garanciát vállal az élettartamon túl a minőségre, megbízhatóságra is.

Mit jelent a Lumen? A lumen jele a “lm” és azt a fénymennyiséget jelöli, amit egy gömbfelületen lehet mérni. Nagyjából azt lehetne mondani, hogy a lumen határozza meg, hogy mennyire fényes egy lámpa. Általános szabályként azt lehet mondani, hogy a hagyományos (wolfram szálas) izzók minden egy wattjára kb. 10-15 lumen jut. Ez azt jelenti, hogy ha egy hagyományos 60 wattos izzót szeretnénk helyettesíteni ledes izzóval, akkor 60 x 10-15 lumennel kell számolni, tehát 600-900 lumenes led izzót kell választani (és nem csak a wattot figyelni a dobozon)

Mit jelentenek az E14, a GU10, az E27, az MR-16 és hasonló jelzések? Ezek a kódok az izzó foglalatok típusait jelölik. Meg kell nézni a régi izzó foglalatát, hogy az milyen volt (általában az izzó testén feltüntetik) és vásárláskor arra kell figyelni, hogy a LED izzó foglalat típusa ugyanolyan legyen. A hagyományos “normális” izzók foglalata az E27 szokott lenni (ez a körte égő, amire a legterjedtebb a háztartásokban). A kisebb olvasólámpák mignon izzói általában E14-es foglalattal bírnak. A halogén spot izzók legtöbbször GU10-esek vagy MR-16-sak.

Mit kell tudni a kompakt fénycsövekről? A kompakt fénycsövek a normál (hagyományos) fénycsövekhez képest 1-2 perc alatt érik le a maximális fényerejüket. A fénycsövek ebből kifolyólag leginkább folyamatosan működésre lettek tervezve, nem túlságosan tolerálják a gyakori kapcsolgatást. Az amúgy is rövid élettartamot (néhány ezer óra) ezzel jelentősen le lehet csökkenteni. A ledes világítás a kompakt fénycsöves megoldással szemben viszont bírja a fel/lekapcsolgatást és az üzemideje is nagyságrendekkel jobb, hiszen az 1-2000 óra helyett több tízezer órát is működnek úgy, hogy közben az energiafogyasztásuk alig fele a fénycsövekének.

Mennyi ideig tart a ledes fényforrásnak, hogy felkapcsolás után elérje és leadja a maximális fényerőt? A led egyik nagy előnye, hogy felkapcsolás után nincs várakozási vagy bemelegedési idő, azonnal maximális fényerővel világít.