DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Polikristályos napelem bemutatása

Aki napelem témában tájékozódik, gyakran találkozhat a polikristályos napelem kifejezéssel. Ez az egyik legnépszerűbb napelem típus. Hazánk éghajlata is kedvez az elterjedésének. Számos napelem gyártó és forgalmazó palettáján megtalálható, így széles a választék belőle.
Ebben a cikkben összefoglaljuk ennek a típusnak az általános jellemzőit, hogy könnyebben lehessen választani a különböző technológiák között.

A Daveenergy is forgalmaz polikristályos napelem technológián alapuló napelem rendszereket, mert számos alkalommal megbizonyosodtunk a hatékonyságukról.
 

Mi a polikristályos napelem?


A polikristályos napelem technológia lényege, hogy a szilíciumot több kristályos tömbbe öntik, így több külön tömbben dermed meg. Négyzet alakú formájáról és kékes-lila színéről lehet megismerni. Ónszalaggal forrasztják, szeletekre vágják.
A kristályos napelemek 3 fő csoportra oszthatóak:
  • Monokristályos
  • Polikristályos
  • Vékonyrétegű
 

Polikristályos napelem előnyei

Kétségkívül sok előnye van, főleg a magyarországi éghajlati viszonyok között. Most összefoglaljuk a legfontosabb előnyeit:
  • egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb gyártási folyamat
  • alacsonyabb ár
  • a felhős időjárás alatt jobb teljesítményt nyújt, mint a monokristályos napelem panelek
  • kevésbé érzékeny a dőlésszögre és a tájolásra
 
 

Polikristályos napelem hátrányai


Nem sok hátrányt lehet felsorolni. Amik vannak, azok sem feltétlenül minden esetben hátrányok. Természetesen ismerni kell ezeket is és mérelegelni az előnyökkel együtt.
  • direkt napsugárzás esetén rosszabb teljesítmény a monokristályos technológiához képest
  • kisebb teljesítmény
 
 

Mi a különbség a monokristályos és polikristályos napelem között?


A mono- és polikristályos napelem technológia a két leggyakoribb és legjobb teljesítményt nyújtó napelem típus. Mind a kettő szilíciumból készül, alapvetően a gyártási eljárásban különböznek egymástól. A monokristályos esetében egy szilícium tömbből készítik a napelem cellát, a polikristályos esetében pedig több szilícium tömbből. Emiatt legfontosabb tulajdonságaik között is különbség mutatkozik meg.

A direkt napsugárzás a monokristályosnak, a szórt fény a polikristályos napelemeknek kedvez jobban.
A napelem rendszerek bemutatása című cikkben részletesen bemutatom, hogy milyen tényezők hatnak pozitívan vagy éppen negatívan a napelem rendszerek teljesítményére.

         
 

Polikristályos napelem teljesítménye


Átlagosan 15-17%-os hatásfokkal működik. Előfordulhat akár 20%-os hatásfok is. Az egyes termékek között lehetnek kisebb különbségek. Felhős időjárás jobban kedvez neki, a szórt fényben jobban teljesít, mint a monokristályos társa. Hazánkban a felhős időjárás és direkt napsugárzás mennyisége arányaiban kioltja egymást, tehát az éves hozamban nem lehet nagy különbséget felfedezni, ha összehasonlítjuk a két kristályos napelem típust.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a monokristályos típusú napelem panelek ára magasabb, mert gyártásuk költségesebb. Ez azért fontos, mert nagyobb bekerülési költség esetén később térül meg a befektetés.

Polikristályos napelemek élettartama


Az élettartamukkal kapcsolatban el lehet mondani, hogy 12 év után is csak maximum 90%-os teljesítmény romlásra, 30 év múlva pedig csak maximum 80%-os teljesítmény romlásra lehet számítani.

polikristalyos-napelem-panel
 

Polikristályos napelem árak


A polikristályos napelem rendszerek kedvező áruk és kiváló minőségük miatt rendkívül népszerűek.
Legolcsóbb és legkisebb 1,5 kWh napelem rendszerünk már 754 429 Ft-tól elérhető. A különböző teljesítményű rendszerek ára a teljesítménnyel együtt növekszik. A smart rendszerek ára természetesen magasabb, de érdemes átgondolni a kezdeti plusz költséget, mivel átlagosan 5-20% teljesítmény javulást tudnak elérni.
Az árakról bővebben a Napelem rendszer árak oldalunkon olvashat!
 
Összegezve:
Előnyös tulajdonságai miatt ajánljuk ezt a napelem típust. A kiváló minőség, régóta működő és bevált technológián alapszik. Kedvező ára és hosszú élettartama garantálja befektetésének megtérülését!

Önnek is lehet saját napelem rendszere 0%-os napelem hitellel! Napelem rendszerek kamatmentes hitelre!