DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Napelemes rendszer visszwatt védelem

Napelemes rendszer visszwatt védelemmel

Egyre többet beszélünk arról, hogy milyen alternatívák jöhetnek szóba, ha valaki a függetlenedés céljából szeretne napelemes rendszert telepíteni. A napenergia mindenkinek jár, a felhasználása pedig hatalmas előrelépést jelent az ember számára. A tiszta energiának hála a fogyasztóknak szinte egész nap rendelkezésére áll az energia. Ezzel nemcsak a háztartási gépeket, hanem a fűtést és a hűtést is megoldhatjuk, de még a hőszivattyú működtetésére is alkalmas lehet. Ezidáig mindenki olyan mértékben válhatott le a hálózatról, amennyire csak szeretett volna, nem voltak komoly megkötések. Más kérdés, hogyan tudjuk fedezni a fogyasztásunkat anélkül, hogy azt a hálózatba táplálnánk vissza.

 

Ilyenkor jön szóba a napelemes rendszer visszwatt védelemmel, aminek lényege, hogy a rendszer nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra, csak annyit termelhet meg, amennyit a fogyasztó éppen felhasznál. 2022 novembere és 2023 év vége között nem volt lehetséges plusz energiát a hálózatba visszatáplálni, így már csak olyan rendszerben volt érdemes gondolkodni, amely képes saját akkumulátorban tárolni az éppen fel nem használt napenergiát. Szerencsére ezt a korlátozást nemrég feloldották, így újra választhatjuk ezt a megoldást.

Mit jelent ez pontosan?

Az 50 kW feletti rendszerek esetében egyfajta visszatáplálás mentesítéssel ellátott létesítményről beszélhetünk. Ezek már nem tartoznak a HMKE szabályai alá, tehát csak az 50 kW feletti teljesítményű rendszerek energiafüggőségének enyhítésére jelenthetnek alternatív megoldást.

 

Ennek fő célja, hogy amikor a panelek többet termelnek, mint amennyit felhasználunk, akkor az inverter magától szabályozza azt a pillanatnyi teljesítményre, szükség esetén lekapcsolja azt. A visszwatt rendszernél, ha nincsen fogyasztás, akkor a rendszer nem termel. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni a méret tervezése során. Fontos, hogy a telepítést minden esetben egy egyedi felmérés előzi meg, ahol személyre szabott árajánlatot kapunk.

Az inverter szabályozása

Az inverter szabályozásának több módja létezik, de kettő gyakran alkalmazott megoldást ismerünk. Az egyik a mágneskapcsoló, ami az inverter AC oldalán található meg. Ennek segítségével lehetséges távolról vezérelni azt. Előnye, hogy egyszerűen és gyorsan szabályozható. Hátránya viszont, hogy a visszakapcsolás perceket vehet igénybe.

 

A másik lehetőség a buszhálózat, ami már egy igen korszerű szabályozási módszer. Az inverterekkel történő kommunikáció egyfajta buszhálózaton keresztül történik. Ez azért éri meg, mert a hálózat kiépítése egy hozzáértő számára sokkal egyszerűbb, emellett kevesebb vezetékre van szükség hozzá, mint az előzőleg említett mágneskapcsolás során. Nem beszélve arról, hogy a szabályozás sokkal pontosabb, ami nem egy elvetendő szempont. 

 

A szabályozás viszont nem minden esetben működik, a visszwatt rendszer speciális készüléket igényel, így mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a rendszerrel kapcsolatban.