DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások 

Alternatív, megújuló energiaforrások felhasználási területei. Megújuló, alternatív energiaforrásokkal működő rendszerek, napelemek, napkollektorok, szélgenerátorok, hősszivattyúk, biomassza erőművek mind-mind olyan rendszert alkotnak, amelyeknek a működésükhöz szinte korlátlan mennyiségű energiaforrás áll rendelkezésül a Földön. A nem megújuló energiaforrásokkal működő berendezések, energiaforrásira számos olyan kutatás, bizonyítás van, hogy belátható időn belül hiány léphet fel belőlük. Az alternatív energiaforrásokkal működő rendszereket nem csak azért lenne célszerű minél szélesebb körben felhasználni, mert a környezetvédelmi szempontokból jelentős mennyiségű káros anyag kibocsátástól óvhatjuk meg a Földet, hanem azért is, mert költség megtakarítást is végezhetünk az megújuló energiaforrásokkal működő berendezésekkel.

Alternatív energia

Alternatív energia a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgymint: napenergia, vízenergia, szélenergia, biomassza, geotermikus energia.
A megújuló energiaforrásnak nevezzük azon természeti jelenségeket, melyekből az energia úgy nyerhető ki, hogy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül az újra termelődik.
 Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, és nem okoznak környezetszennyezést. Alternatív energiaforrás az-az energiahordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát (hőenergia, mozgási energia, villamos energia) tudunk kinyerni.
A kőolaj, a földgáz, a szén és az urán a nem megújuló energiafajták közé tartoznak. Ezek az energiafajták adják jelenlegi energiafelhasználásunk csaknem teljes részét, azonban, ahogy ezek neve is mutatja, készletük korlátozott, újratermelésükre nincs lehetőség, vagy az olyan lassú, hogy belátható időn belül a készletek megújulására nem számíthatunk.
 Vannak viszont olyan energiafajták, melyek folyamatosan újratermelődnek. Ezek az alternatív energiák (megújuló energiák) a napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza és a geotermikus energia. A fosszilis energiahordozó készletek végesek, ráadásul, ha növekvő energiaigényünket kizárólag ezek felhasználásával akarjuk kielégíteni, az a környezetszennyezés további fokozásával jár. Az sem mindegy, hogy jelentős részben importnyersanyagra épülő magyar energiaipar mennyiért szerzi be az energiát. Sajnos Magyarország lemaradása jelentős, a gazdaságos módon kinyerhető energia felhasználások terén.


Felhasználási területek:

  • napenergia, napelem, napelem rendszerek, napkollektor
  • geotermikus energia, hőszivattyú
  • világítás korszerűsítés, led világítási eszközök
  • szélenergia, szélgenerátor, szélerőmű
  • megtermelt energia tárolása, hőszigetelés