DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Hogyan működik a hőszivattyú?

Mint egy hűtőszekrény „kifordítva”: a környezete hűtéséből származó hővel fűti a házat.

A rossz szigetelés miatt magas a fűtésszámlám, érdemes hőszivattyút telepítenem a költségek csökkentésére? A válasz kettős. Igen, hőszivattyút természetesen érdemes alkalmaznia, de ezt meg kell előznie az ingatlan alapos hőszigetelésének és az esetlegesen elavult nyílászárók cseréjének, ugyanis e nélkül sokkal nagyobb teljesítményű hőszivattyút kéne telepíteni, mivel az általa termelt hő nagy része kiszökne a falakon és nyílászárókon. Ezt követően már következhet a hőszivattyú, amellyel még tovább tudja csökkenteni a rezsi kiadásait.

Milyen hőszivattyút érdemes választani? A hőszivattyúk különböző típusai mind képesek biztosítani a lakás megfelelő hőmérsékletét és a meleg víz ellátást is. Nyíltvizes rendszert akkor érdemes választani, ha a környék adottságai alapján garantálható a folyamatos és elégséges vízhozam, és a szükséges engedély beszerzése sem akadály. A levegős hőszivattyúkat különösen akkor érdemes alkalmazni, amennyiben utólagosan telepítjük a hőszivattyút, és környék légáramlata biztosítsa a levegő cserélődését, ugyanis ez jár a legkisebb átalakítási folyamattal és munkálatokkal. Amennyiben pedig a talajból szeretnénk a hőt kinyerni, azt kell figyelembe venni, hogy viszonylag nagy a helyigénye - nagyjából a fűtött terület 2-3-szorosa - és földmunkálatokkal is jár, bár azok befejeztével semmi látható nyoma nem marad. A megfelelő típus kiválasztásához érdemes ingyenes helyszíni szakértői terepszemlét igényelni, ahol felmérik a lehetőségeket és az adottságokat.

A hőszivattyú által megtermelt hő is a meglévő radiátoromat fogja fűteni? Kivételes esetben megoldható, hogy a meglévő radiátorokat fűtse a hőszivattyú, de ha lehetséges, ezt el kell kerülni, ugyanis ebben az esetben sokkal magasabb hőmérsékletű vizet kéne előállítania a hőszivattyúnak, ami jelentősen növeli mind a beruházási- mind az üzemeltetési költségeket. A célnak sokkal inkább megfelelnek az alacsony hőmérsékletű – 40-50 °C-os – hőleadó, amelyek lehet akár padló-, fal- vagy mennyezetfűtés, illetve az úgynevezett fan-coil, vagyis ventilátor. Ezek ugyanis folyamatosan egyenletes hő leadására képesek, így alacsonyabb bemeneti hőmérséklet mellett is biztosítani tudják a megfelelő hőfokot.

Mit jelent a hőszivattyú COP értéke? A COP érték egy arányszám. Megmutatja, hogy a felvett energiából (azaz az áramszolgáltatótól megvásárolt villamos energiából), hány egység hőenergiát állít elő a hőszivattyú. Minél magasabb ez a szám, annál jobb. Ha a hőszivattyú COP értéke 3,7, akkor 1 kWh felvételével 3,7 kWh hőenergiát állít elő. Honnan van a maradék 2,7 kWh? Földből, vízből, levegőből... azaz a környezetből. Ingyenesen, megújuló módon. A COP érték pillanatnyi érték, és folyamatosan változik. Olyan, mint az autó fogyasztása. Ha az autó emelkedőre ér, és visszakapcsolok, gázt adok, a fogyasztás megnő. Ha a hőszivattyú előremenő hőmérsékletét növelem (pl. mert melegvizet kell készítenem), akkor a COP érték romlik. A COP értéket egy meghatározott üzemállapotra szokás érteni. Ez 35/30 C° előremenő/ visszatérő fűtési hőmérsékletet jelent.