DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Napelemes rendszer típusok

Napelem rendszer típusok 

Napelemes rendszer árak: http://www.daveenergy.hu/HiREK/Napelemes_rendszer_arak.html
A napelemes rendszereknek két általánosan elterjedt változata van. A sziget üzemű, valamint a hálózatra tápláló rendszer. Utóbbi előnye, hogy nem szükségesek drága, karbantartást igénylő akkumulátorok, ezért jóval kedvezőbb a megtérülése.

Sziget üzemű rendszert akkor érdemes építeni, ha nincs lehetőség közcélú elektromos elosztóhálózathoz csatlakozni. A sziget üzemű napelemes rendszer kiválóan alkalmas elszigetelt nyaralók, tanyák, erdei házak energiaellátására. A sziget üzemű rendszer esetében a napelemek által termelt villamosenergia, egy töltő egységen keresztül biztosítja az akkumulátor(ok) folyamatos töltését. Az akkumulátorhoz csatlakozik egy inverter (áram átalakító), mely előállítja a hálózattal egyenértékű 230V hálózati feszültséget. A rendszer nyáron többet, télen kevesebbet termel, azonban télen is működik és biztosít energiát.

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer elemei:

  • 1./ Napelem (áramtermelő) panelek.
  • 2./ Inverter ( a 700V-os egyenfeszültséget számunkra használható 230V, vagy 400V-os váltakozó feszültséggé alakítja át.)
  • 3./ Elosztószekrény, és hálózati védelem.
  • 4./ Villamos fogyasztók (bármi, ami a lakásban "konnektorról" üzemel)
  • 5./ Villanyóra szekrény, az "ad-vesz", vagy "oda-vissza" mérő órával.
  • 6./ Szolgáltató elektromos hálózata.

A képen nem szerepel, de mindenkinek javasolt az egyenáramú oldali (DC) védelmet is

A közcélú villamos elosztóhálózattal együttműködő rendszer legnagyobb előnye, hogy nem szükséges hagyományos akkumulátor, mivel ezt a funkciót a villamos energiaszolgáltató biztosítja. Ha mi nem használjuk el a megtermelt energiát (például nappal), az ad-vesz mérőórán át kijut a villamos elosztóhálózatra, így valaki biztosan elhasználja. Ha kevesebbet termelünk, mint fogyasztunk (például éjszaka), a szolgáltató elektromos hálózata éppúgy biztosítja elektromos energia igényünket, mint a rendszer telepítése előtt.

Lehetőségünk van szaldó elszámolásra. Ekkor nincs jelentősége a betáplált és az elfogyasztott energia mennyiségének, csak a különbözet számít. Ha a különbözet pozitív, mi fizetünk, ha a különbözet negatív, a szolgáltató fizet nekünk. Éves elszámolást választva akár télen, éjszaka is elhasználhatjuk a nyáron, nappal megtermelt energiát.