DaveEnergy

Megújuló energiaforrások: napelem | napelem rendszer
iroda: 9700 Szombathely, Lovas utca 23. földszint 1.
mobil: +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Napkollektor fogalma

A napkollektor fényelnyelő tulajdonsággal rendelkezik.  Fekete, hőszigetelt anyagból áll, ami a fény energiájával felmelegíti a csövekben álló folyadékot vagy levegőt, amit fűtésre lehet felhasználni. Egy ideig raktározni is lehet a meleg vizet erre a célra létrehozott hőszigetelt tartályban.
 Többnyire tavasszal és ősszel hasznosítják, télen kiegészítő fűtésre ajánlott.
 
Napelem fogalma

A napelem a napsugárzást, vagyis elektromágneses sugárzást, alakítja át elektromos energiává. A fotovoltaikus hatás jóvoltából az átalakított elektromos energiát fel lehet használni elektromos berendezések működtetésére.

napelemes-rendszer-3-36-kwp
 


Napelem vagy napkollektor – Melyiket válasszam?

Minden háztartás, minden család igénye más és más. Különböző elképzeléseket, különböző elvárásokat fogalmaznak meg. Ezért, ha Ön választani szeretne a kettő technológia között, akkor először meg kell tervezni azt, hogy…
  • Mit szeretne kiváltani? Meleg vizet, fűtést, elektromos fogyasztásra költött pénzt?
  • Mekkora fogyasztást szeretne kiváltani? Az éves fogyasztást kell alapul venni!
  • Milyen feltételek adottak a napelem vagy napkollektor telepítésére?
  • Mekkora a beépíthető tető felület?
Fontos ezeket az információkat felírni és kiszámolni, hogy tervezni lehessen velük. A tervezés megfelelő adatok birtokában lehet a legjobb döntést meghozni.

Alapvetően három lehetősége van:

1, Meleg víz, fűtés rásegítés napkollektorral

Ha csak a meleg vizet és a fűtést szeretné kipótolni és ezek költségeit csökkenteni, akkor napkollektorra van szükség. Ebben az esetben a napkollektor minden évszakban segíti a fűtést és a meleg víz termelést. Természetesen télen ez csak rásegítést jelent.
A költségek, éves átlagot nézve csökkennek és miután megtérül a beruházás költsége, már tiszta hasznot termel.

2, Elektromos áram számla kiváltása napelemmel

Amennyiben azt szeretné, hogy ne kelljen fizetni áram számlát, akkor a megfelelő méretű napelem rendszerrel megfelelő mennyiségű elektromos áramot termelhet a rendszer. Így éves szinten összességében kiváltható az elektromos áram költsége.
Ez azt jelenti, hogy napelemre van szüksége, tehát ebbe az irányba érdemes tovább tájékozódni.
 

3, Napelem és napkollektor együttes használata

Arra is sok példa van, hogy a két technológiát egyszerre alkalmazzák. Így mindkettő előnyét ki lehet használni. Egyszerre termelhetünk meleg vizet és elektromos áramot. A rendszer telepítése így bonyolultabb, több összetevőből áll, ezért költségesebb. Cserébe viszont többet is termel és miután megtérült, már több hasznot hoz.
Ehhez megfelelő méretű beépíthető tetőfelületre vagy egyéb más telepítési lehetőségre van szükség. Illetve a karbantartás költsége is magasabb.

sorokpolany-napelem-rendszer









 

Napelemek jellemzői

A napelemek jellemzőit érdemes ismerni ahhoz, hogy tudja, mire van szüksége. A legnépszerűbb és leghatékonyabb napelemek a kristályos napelemek. Ebben az esetben szilícium kristályokból készül a napelem és az eljárás módjától függően különböző típusokba sorolhatóak.
Megkülönböztetünk
  • monokristályos
  • polikristályos
  • vékonyrétegű
…napelemeket. A hatékonyságuk és jellemzőik is különböznek. Ezen belül pedig az egyes gyártók és konkrét napelemeik is különböznek egymástól. Általánosságban azonban elmondható, hogy a magyarországi éghajlat és időjárási viszonyok alatt a polikristályos napelemek működnek jobban.

Az általunk forgalmazott polikristályos napelem típusról a Polikristályos napelem bemutatása cikkben írunk részletesen!

Szintén gyakori és a legrégebbi napelem technológia a monokristályos napelem technológia, ami a forró napsütéses napokon jobban teljesít, de a dőlésszögre és tájolásra érzékenyebb és a felhős napokon jelentősen lecsökken a hatékonysága.
A vékonyrétegű napelemek teljesítménye rosszabb, de kevésbé érzékeny a dőlésszögre és tájolásra. Nagyobb felületre van szükség ugyanakkora termelés eléréséért.

Az egyes napelem típusok jellemzőiről is érdemes tovább tájékozódni.
 
Napkollektorok jellemzői

A napkollektorok működése alapvetően különbözik a napelemektől. A napkollektor fényelnyelő tulajdonságából adódóan felmelegíti a vizet vagy levegőt, így meleg vizet állít elő. Ezt hasznosítani lehet fűtésre vagy meleg víz használatra.
Két típusát lehet megkülönböztetni:
  • sík kollektor
  • vákuumcsöves kollektor
Egész éves használat esetén figyelni kell a megfelelő fagyálló folyadék használatára. Ezt szakértő módon kell feltölteni és karbantartani.
Nyáron pedig a felmelegedésre kell figyelni. Adott hőmérséklet felett gondoskodni kell a hűtéséről is.
 
Napelem előnyei
  • Telepítése olcsóbb.
  • Egyszerűbb a rendszer, ezért a meghibásodás esélye is kisebb.
  • A megtermelt elektromos áramot fel lehet használni elektromos berendezések működtetésére, tehát tágabb felhasználási lehetőségekkel rendelkezik.
  • Karbantartása egyszerűbb, kevésbé költséges.
napelem-rendszerek-szombathely











 

Napkollektor előnyei
  • Hatásfoka 60-80% is lehet. Sokkal jelentősebb, mint a napelem hatásfoka.
  • Kisebb felületet kell beépíteni a megfelelő hatékonyság elérésére.
  • Fűtési költségek csökkentésére alkalmasabb, mint a napelem.
 
A Dave Energy teljes körű megújuló energia szolgáltatásainak köszönhetően Ön a leginkább megfelelő rendszert építtetheti ki kivitelező csapatunkkal teljes együttműködésben.

Bármilyen kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, szakértő segítséget és válaszokat kap személyre szabottan! Tájékozódhat napelem vagy napkollektor rendszerek kiépítésével kapcsolatos árainkról a Napelemes rendszer árak oldalunkon!
 
Elérhetőségeink:
Telefon: +36 30 205 2988
Email: info@daveenergy.hu